Tule mukaan juoksukurssien yhteislähtöön sunnuntaina 5.5.2024!

Kuinka innostua liikunnasta? – 10 vinkkiä liikunnalliseen elämäntapaan

Päätätkö syksyisin aloittaa uuden liikunnallisen elämän, jota jaksat muutamia kuukausia ja sitten into lopahtaa? Aloitatko joka tammi-maaliskuu rantakuntoon treenaamisen, mutta kesällä olet yhtä kaukana tavoitteesta kuin aloittaessakin?

Moni aloittaa liikuntaharrastuksen täynnä motivaatiota ja siksi usein liian kovalla intensiteetillä. Hyvän alun jälkeen into lopahtaa viimeistään ensimmäiseen sairastumisen aiheuttamaan taukoon. Sanonta ”vähemmän on enemmän” on totta etenkin, jos takana on pitkä tauko liikkumisessa tai liikunta ei ole ikinä ollut säännöllinen osa elämää.

Vahva Elämän Rebekka Jaakkola on maltillisen liikunnan puolestapuhuja, inspiroiva motivoija ja ihminen, joka näkee ongelmien sijaan haasteita, jotka ovat ratkaistavissa tavalla tai toisella.

Tässä Rebekan 10 vinkkiä liikunnalliseen elämäntapaan.

1. Aloita nyt!

Aloittaminen on usein vaikeinta. Se vaatii päättäväisyyttä ja motivaatiota. Monesti molempia kerätään pidemmän aikaa ja aloittaminen ajoitetaan vuoden alkuun, kuun alkuun, viikon alkuun tai johonkin virstanpylvääseen kuten syntymäpäivään. Toisille sopii valmistautuminen aloittamiseen, joku toinen voi aloittaa heti, kun ajatus pälkähtää päähän.

Älä lykkää aloittamista liikaa. Aina on hyvä hetki aloittaa ja aina on hyvä heti aloittaa uudestaan, jos olet hyvän alun jälkeen jättänyt treenit tekemättä.

2. Etsi oma motivaatiosi

Opeta liikunnallinen elämäntapa lapsille.

Mikä sinut saisi sinut lähtemään liikkeelle ja tekemään muutoksen? Haluatko jaksaa arjessa paremmin, antaa hyvän esimerkin lapsillesi tai mahtua vanhoihin vaatteisiisi, ettei tarvitse ostaa uusia?

Säännöllinen liikunta vaikuttaa jaksamiseen, kehon toimintakykyyn ja ulkonäköön sekä mieleen. Säännöllinen liikunta vaikuttaa myös ihmisiin ympärilläsi, kun mielialasi ja jaksamisesi paranee.

Mikä motivoisi sinua liikkumaan?

3. Priorisoi arkesi

Säännölliseen liikuntaan tarvitaan aikaa, jota meillä kaikilla tuntuu olevan kovin vähän. Jos ei millään jaksa tai ehdi liikkua, jotain arjessa täytyy muuttaa, että on aikaa myös omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Kirjoita vaikka paperille ylös mihin sinun aikasi menee ja mieti, mistä voisit vähentää, että aikaa on myös liikkumiseen. Arjessamme on paljon huomaamattomia aikasyöppöjä, joihin jumittaminen vie aikaa harrastamiselta. Selaatko somea tunteja päivässä? Mitä, jos osan siitä ajasta käyttäisitkin treeniin?

Käytä ”luppoaika” hyödyksi. Jos arki on täynnä lasten kuskaamista harrastuksiin, edestakaisin ajamisen tai harrastuspaikan kahviossa/katsomossa istumisen sijaan harrasta siellä missä lapsesikin. Käy odottaessasi kävelyllä tai tee Rebekan treeniohjelmista vaikka juoksulenkki tai kehonpainotreeni, jos lapsen harrastuspaikka ei mahdollista muuta liikuntaa.

4. Aloita lempeästi ja pyri säännöllisyyteen

Tee alkuun lyhyitä ja intensiteetiltään lempeitä treenejä. Lisää yksi liikuntakerta viikkoon ja jatka sitä, kunnes se tuntuu rutiinilta, jolloin voit lisätä toisen treenin.

5. Lyhytkin treeni on treeni

Kun treeni meinaa jäädä väliin ajanpuutteen tai jaksamisen takia, kannattaa ajatella, että vähän on parempi kuin ei mitään. Jokainen minuutti liikkumista lasketaan eli treenin ei aina tarvitse olla pitkä.

Juoksulenkki voi olla vain 15 minuuttia tai kehonpainotreeni 5 minuuttia, jos enempään ei ole aikaa tai voimia. Kehonpainotreenin voi suorittaa myös osissa päivän mittaan. Kaikki Rebekan treeniohjelmat sisältää treenejä lyhyistä pidempiin ja on siksi helppo toteuttaa missä ja milloin vain.

6. Tee sitä mistä nautit

Liikkumisen pitää tuntua hyvältä jo suorituksen aikana ei vasta sen jälkeen, jotta sitä jaksaa jatkaa säännöllisesti läpi elämän. Tähän Rebekan ajatukseen perustuvat myös Vahva Elämän juoksukurssit.

”Kerrankin kurssi, jossa kehoitetaan kuuntelemaan omaa kehoa ja tekemään treenit hyvän olon kautta, eikä veren maku suussa.” -Maaria-

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jos et ole liikkunut pitkään aikaan tai ikinä, laji kuin laji saattaa tuntua alkuun epämiellyttävältä etenkin, jos intensiteetti on liian kova. Hidasta siis tahtia niin lenkillä kuin salillakin, kunnes olet saanut perustan kuntoon. Sinun ei tarvitse puskea itseäsi treenatessa äärirajoille vaan saat pysyä mukavuusalueella.

”Kurssi ylitti kaikki odotukset. Oikein odotin seuraavaa treeniä, ja koin aidosti että liikkuminen voi olla myös mukavaa ja lempeää, ihana osa hektistä arkea ja silti kehitystä tapahtuu. Uskon, että nyt vihdoin ja tämän kurssin myötä alan oppia liikkumaan oikein, hyvinvointia lisäten eikä suorittaen ja uupuen.” -Sandra-

Liikkumisen ilo

7. Testaa eri lajeja

Jos et ole vielä löytänyt lajia, joka sytyttää sinut, testaa eri lajeja. Mieti millainen liikunta voisi sopia sinulle. Treenaatko mieluiten yksin vai yhdessä, sisällä vai ulkona, voitko sitoutua säännölliseen viikkotreeniin vai haluatko harrastuksen, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan?

Jos haluat treenata lihaskuntoa, mutta ajatus kuntosalista ei nappaa, niin lihaskuntoa kehittävät esimerkiksi myös crossfit, kehonpainotreenit ja ashtangajooga. Aerobista kuntoa voi kehittää juoksun lisäksi esimerkiksi tanssimalla, hiihtämällä ja pyöräilemällä.

Rebekan kehonpainotreeneillä treenaat lihaskuntoa helposti kotona.

15 x Rebekka Jaakkolan kehonpainotreeni.

Vahvempi keskivartalo kuukaudessa.

8. Treenaa vuodenaikojen mukaan

Sinun ei tarvitse löytää yhtä liikuntaharrastusta, jota jaksat tehdä ympäri vuoden vaan voit harrastaa lajeja vaikka vuodenaikojen mukaan. Talvella voi hiihtää tai käydä kuntosalilla ja kesällä voi juosta tai harrastaa pallopelejä.

Monipuolisesti haastettu keho on toimintakykyisempi kuin yksipuolisesti haastettu keho.

9. Syö ja nuku

Jotta jaksaisit harrastaa liikuntaa, muista syödä säännöllisesti ja riittävästi sekä nukkua tarpeeksi. Ja ole itsellesi armollinen, jos treeni jää väliin jaksamisen tai sairastelun takia.

10. Kehu itseäsi – älä soimaa

Älä soimaa itseäsi siitä mitä et tehnyt vaan kehu itseäsi jokaisesta tehdystä treenistä ja jatka liikkumista tauon jälkeen heti kun pystyt. Pitkässä juoksussa lasketaan se kuinka säännöllisesti olet harrastanut liikuntaa ei sitä treenasitko joskus kolme-neljä kertaa viikossa.

Rebekan treeniohjelmat saavatkin valtavasti palautetta kannustavasta tavasta valmentaa.

”Tämä kurssi oli aivan ihana. Sisältö oli monipuolinen, lempeys jota itseä kohtaan piti osoittaa auttoi viemään juoksua eteenpäin. [–] Virkistävää kun kerrankin joku vie tällaista kurssia ilo ja hyvä fiilis edellä. Kiitos siitä. <3” -Annaleena-

”Mahtavaa, että kannustat sovittamaan kurssin omaan arkeen sopivaksi. Aiemmin olisin varmasti jättänyt homman kesken jos en olisi pysynyt suunnitellussa aikataulussa.” -Marja-

+ 1 Treenaa lasten kanssa

Opeta liikunnallinen elämäntapa lapsille.

Opeta lapsille liikunnallinen elämäntapa ja treenatkaa yhdessä. Ota lapsi iästä riippuen mukaan lenkille pyörällä tai jalkaisin. Liikkukaa leppoisasti luonnossa. Kiivetkää yhdessä kuntoportaita. Luistelkaa ja/tai hiihtäkää. Lasten kanssa usein jäädään tutkimaan ja ihmettelemään ympäristöä ja aikuinen saa hengähdystauon, jos tahti välillä onkin ollut rivakampi.

Jos olet täysin aloittelija treenaamisessa, sinulla on ollut pitkä treenitauko tai arki on sellaista hulabaloota, että omaa hyvinvointia on vaikea mahduttaa mukaan, tsekkaa Vahva Elämän Rebekka Jaakkolan seuraavat verkkovalmennukset:

Treeniterveisin,

Sanna

Vahva Elämän osakas

On-off-liikkuja

Rebekan treeniohjelmien virallinen tavistestaaja

Jaa kaverille

Viimeisimmät artikkelit

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje